Padel Racket Keuze – Vorm en balans van een padel racket

Voor de beginner raden we een rond racket aan.

Padel rackets hebben drie basis vormen : rond, druppel, diamant vorm. En een aantal tussenvormen die we onder de naam hybride plaatsen. Hybride rackets zijn combinaties van de drie basis vormen.

Waarom rond?

Een rond racket heeft een rond blad. De sweet spot (zie de uitleg van sweet spot in het vorige menu) bij een rond racket ligt in het midden van het blad en is groot. Het maakt dus niet uit of de bal geraakt wordt buiten het middelpunt van het blad om een goede bal terug te slaan.

Of je nu de bal meer links, meer rechts, hoger of lager op het blad raakt, nog steeds raak je de bal daar waar je zou willen en blijft de richting en de snelheid van de bal die jij terugspeelt, gelijk.

De balans van een rond racket ligt vaak laag, dat wil zeggen dat het zwaarte punt van het racket dicht bij het handvat (of greep) ligt. Dat maakt het racket makkelijker te hanteren (zie de uitleg van balans in het vorige menu).

Een rond racket wordt door combinatie van de ronde vorm, de grote sweet spot en de lage balans, algemeen een “Controle Racket” genoemd.

In de praktijk blijft het vaak moeilijk, zelfs voor ervaren spelers, om het onderscheid in de vorm van een padel racket te zien, mede omdat er ook heel veel hybride rackets in de handel zijn.