Voor ieder racket geldt : maak de greep op maat ( of laat de greep op maat maken ) conform onderstaande instructie.
In tegenstelling tot bij bijvoorbeeld tennis, waar verschillende greep (grip) diktes worden gehanteerd bij rackets, hebben alle padel merken “one grip only” beleid oftewel alle rackets worden geleverd met de dezelfde dikte van greep.
Je ziet wel dat er bij uitzondering rackets op de markt komen met dunnere grepen. De reden hiervoor is dat je een greep wel dikker kan maken, maar niet dunner.
Wat is de ideale dikte van je greep?
Neem je racket in de hand, zoals je ook een hamer zou beetnemen en sluit je vuist om de greep. Tussen het einde van je middelvinger en de andere kant van je hand moet één centimeter afstand zijn (of de breedte van een vinger).
Deze afstand is belangrijk. Het voorkomt dat je gaat knijpen in je greep. Bij een te grote of te kleine afstand, moet je hard knijpen in je greep om je racket niet te laten draaien in je hand. Gevolg daarvan is dat de kans op het krijgen van blessures vergroot (bijvoorbeeld een tennis elleboog).
Mocht je toch met je middelvinger je hand raken, dan betekent dat dat je greep te smal is. Deze greep kan je dan verbreden door er cover grips (verkrijgbaar bij iedere padel of tennis zaak, of online) overheen te zetten. Dat kunnen er meerdere zijn, net zoveel tot de juiste afstand tussen middenvinger en hand is bereikt.
Er zijn ook speciale “over grips” in de handel. Deze zijn gemaakt van een soort rubber, met profiel op de greep en geven extra comfort en houvast. Nadeel van deze “over grips” is de prijs. In de basis niet aan te raden voor een beginner.